Vaše adresa: Pro nákup je potřeba zvolit adresu a způsob dodání.

Cidrerie Kliment

O Cidrerii Kliment

Přírodně perlivý český cidre vyrábíme z čerstvého moštu metodou dlouhé fermentace (minimálně 9–18 měsíců). Náš cidre je nefiltrovaný, bez pasterizace a jakéhokoli doslazení. Díky přírodnímu způsobu výroby a původu jablek je naše výroba od počátku v režimu ekologického zemědělství (BIO certifikace). 

 

JABLKA A SADY

Pro náš cidre je nezbytný pečlivý výběr směsi odrůd jablek (celkem přes 60 odrůd) i specifická péče o sady. Používáme staré české odrůdy a vybrané vzácné odrůdy na cidre, některé z Čech, některé ze zahraničí. Aktuálně obhospodařujeme plochu přes 18ha sadů a udržujeme více než 120 odrůd jabloní (některé neznámé a beze jména). Jablka pocházejí ze čtyř sadů ve středních Čechách a na Šumavě. Sady nejsou chemicky ošetřovány a jsou vedeny v bio režimu. Ošetřování se provádí pouze řezem a biodynamickými přípravky.

 

MOŠT

Čerstvý mošt lisujeme během sezóny po dobu 2–3 měsíců podle dozrávajících odrůd. 

Jablečná drť se ponechává několik hodin oxidovat v kádích a následně je lisována na horizontálním lisu. Vylisovaný mošt je přetáčen do kvasných nádrží.

 

DLOUHÁ A POMALÁ FERMENTACE

Náš cidre si zachovává přírodní cukry díky samočištění (défécation, keeving) –zásadnímu procesu, při kterém dochází k odkalování moštu. Fermentace je spontánní divokými kvasinkami a probíhá bez použití jakékoli formy síry či jiných přísad. Cidre je udržován v kádích při pomalé fermentaci od podzimu až rok a půl, kdy je nakonec stáčen do lahví.

 

ZRÁNÍ V LAHVÍCH 

Přírodní perlivost vzniká dozráváním cidru v lahvích na kalech. Ve sklepě si poleží klidně několik let, až pozvolná fermentace vytvoří v lahvi dostatek bublinek a cidre si tak získá svoji charakteristickou chuť.

 

Cidre manuál

Chladit či nechladit

Naše cidry jsou spokojené při teplotě kolem 15°C - 18°C, při skladování je není nutné chladit na nižší teplotu. Stačí jim chladné místo bez slunečního svitu. Pokud máte v obchodě dostatek místa v lednici, můžete do ní umístit několik lahví pro přímý prodej, není to ale nutné. 

 

Netřepat. 

Před přímým podáváním doporučujeme cidre vychladit. Cidronautes, Demi Sec doporučujeme chladit na cca 15°C, Brut, Extra Brut na cca 9 - 11°C. Užitečné je zákazníkům zmínit, že cidre nemusí před otevřením natřepávat, dokonce je to nežádoucí. Usazený kal není na závadu, patří k charakteru výroby naturálního cidru. 

 

Jak servírovat? 

Naše cidry nejlépe chutnají z námi doporučených skleniček nebo z klasických sklenic na víno. 

 

Kam s ním doma? 

I pokud chcete cidre skladovat dlouhodobě, v řádu měsíců a let, vystačí si perfektně na chladném, suchém místě bez přístupu přímého slunečního světla. Sklep nebo špajz a teplota kolem 15°C - 18°C je naprosto ideální a trvanlivost cidrů v něm máme ověřenou již od ročníku 2010. Stále si drží svou kvalitu. 

 

Často kladené dotazy

 

Jakou má cidre trvanlivost po otevření? 

Cidre po otevření doporučujeme vypít okamžitě. Nejen, že vám to zvedne náladu, ale bude tak mít ty nejlepší vlastnosti. Pokud si ho chcete šetřit, dejte ho do lednice, uzavřete zátkou a vypijte ideálně do 4 dnů, maximálně do týdne. 

 

Jak dlouho mi cidre vydrží? 

Při správném skladování - tedy v chladu a suchu, bez přímého přístupu slunce, vydrží ve skvělé kondici klidně i mnoho let.

 

Na dně cidre je kal. Vadí to? 

Kal není na závadu, je přirozenou součástí nepasterizovaného, zrajícího cidre. 

 

Po otevření zátky je na korku plíseň, můžu cidre vypít? 

Ano. Plíseň může na korku být z důvodu zrání ve sklepě. Korkem neproniká a cidre tudíž neovlivňuje. Můžete ho v klidu vypít. 

 

Jaký cidre byste mi doporučili? 

Pokud dáváte přednost spíše sladším chutím, doporučujeme Demi Sec (Special, Amer), Doux nebo Cidronautes, pokud máte rádi zlatý střed, sáhněte po Brutech a pokud dáváte přednost kyselejším tónům, doporučujeme Extra Bruty.

 

K jaké příležitosti nebo jídlu se hodí jaký cidre? 

I cidre jde párovat s jídlem, i když není párování natolik vyhraněné jako u vína. Obecně se k jídlu hodí spíše sušší varianty. Ty ladí především s rybami, drůbeží a sýry. Polosuché, polosladké i sladké cidry jsou pak vhodné ke zvěřině nebo sladkým pokrmům a dezertům. Francouzi ho tradičně pijí s jejich slavnými crèpes - palačinkami. 

 

Jaký je vlastně rozdíl mezi cidrem [sídrem] a ciderem [sajdrem]? 

Cidre je původní francouzský nápoj, který má tradici již od 17. století. Cider je anglická varianta tohoto nápoje, která má zjednodušený a zrychlený proces výroby. Anglická varianta je inspirovaná pivní technologií, cidery jsou často doslazované, míchané, sycené nápoje s obvykle výrazně kratším časem výroby i trvanlivosti. 

 

Jak otevírat lahev cidre? 

Pokud lahev před otevřením spokojeně odpočívá v lednici, neměla by při otevření vypěnit. Cidre zrající v lahvi může být však i přesto plný překvapení, proto ho otvírejte vždy opatrně. Zátku nejlépe odstraníte pivním otvírákem a špunt vývrtkou na víno. Důležité je před otevřením lahev naklonit do úhlu 45°.

Velmi svěží, příjemně řízná a svíravá chuť s výraznější kyselinou na konci

199.90 Kč / láhev 0,75 l

Vzácně sladký cidre s plnou chutí jablek, nízkou kyselinou a téměř nepatrným odstínem hořkosti

259.90 Kč / láhev 0,75 l

Jemně nasládlý s mírnými tóny kyselosti skryté v příjemném perlení

199.90 Kč / láhev 0,75 l

Nový ročník přátelství vzniklého spojením starých českých odrůd s těmi bretaňskými

279.90 Kč / láhev 0,75 l